Jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka. Pokarm zapewnia nam odpowiednie substancje do działania i odbudowy naszego organizmu, decyduje o zdrowiu. Ludzkość w dzisiejszych czasach ma różnorodny wybór artykułów spożywczych, które poddawane są surowej kontroli. Mimo to każdy z nas spotyka się z informacjami sprzecznymi na temat tego jak zdrowo się odżywiać i jakich produktów unikać. Warto przeanalizować największe mity dotyczące zdrowego odżywiania.
Fruktoza, cukier prosty występujący naturalnie w owocach, uchodzi za lepszy od zwykłego cukru. Polecany jest osobom chorym na cukrzycę. Jednak nie jest to słuszne. Stwierdzono, że jest on inaczej metabolizowany przez organizm ze względu na swoją budowę chemiczną. Fruktoza zanim zostanie zużyta przez tkanki, musi ulec przekształceniu w wątrobie. W przypadku, gdy nasz organizm w danym momencie nie potrzebuje dużej ilości energii, cukier ten zamieniany jest w tłuszcz. Badania wykazały również korelację miedzy spożyciem cukru owocowego w dużych ilościach a występowaniem nadwagi, nadciśnienia tętniczego i zaburzeń przemiany materii. Dlatego też mitem jest przekonanie, że fruktoza jest zdrowsza od białego cukru.
Kolejnym mitem na temat zdrowej żywności jest to, że główną odpowiedzialność za nadwagę i wywołane przez nią choroby ponosi tłuste jedzenia. Przeprowadzona meta analiza 21 badań dokonana na 350 tysiącach uczestników, wykazała brak związku między nasyconymi kwasami tłuszczowymi, a takimi schorzeniami jak miażdżyca czy zawał serca. Wykazano, że szkodliwe są jedynie połączenia tłuszczów nienasyconych z produktami bogatymi w cukry. Każdy z nas musi pamiętać, że tłuszcz jest ważnym składnikiem diety, dostarcza niezbędnych składników.
Od dziecka jesteśmy zachęcani, aby spożywać owoce, stanowiące źródło witamin. Jednakże należy pamiętać o tym, że nie każdemu owoce służą. W skład niektórych owoców wchodzą duże ilości sorbitolu, który posiada działanie przeczyszczające. W dużych dawkach nasila on procesy fermentacyjne w jelitach, przyśpieszając ich perystaltykę. Dlatego też osoby z zespołem jelita drażliwego nie powinny spożywać owoców zawierających sorbitol w nadmiernych ilościach.
Ostatnim mitem na który zwrócę uwagę jest to, że osoby otyłe żyją krócej. Większość ludzi uważa, że ludzie z nadwagą częściej chorują, co przyczynia się do tego, że żyją krócej. Nie jest to do końca prawdą. Pierwsze wątpliwości wyrazili lekarze z pogotowia ratunkowego, oraz oddziału intensywnej terapii. Wykazali, że zawał u osób cięższych, niewysortowanych znacznie rzadziej kończył się śmiercią. Obserwacje wykazały, że ludzie z nawagą są zdrowsi i żyją dłużej. Ryzyko zgonu jest u nich sześć procent niższe niż osób z prawidłowa wagą. Spowodowane jest to głównie tym, że grubsi ludzie mają większe zapasy energii, co jest korzystne w przypadku licznych chorób. Kilka kilogramów więcej chroni organizm przed miażdżycą, depresją, zanikiem mięśni, czy osteoporozą. Jednak każdy człowiek powinien pamiętać, że większa nadwaga zmienia zaletę w wadę.
Większość z nas wiele razy zastanawia się nad tym czy margaryna jest zdrowsza od masła. Jest to mitem. Mimo tego, że margaryna bazuje na tłuszczach roślinnych jest niezdrowa. Podczas przemysłowego utwardzania oleju roślinnego przy produkcji margaryny powstają nienaturalne związki – tłuszcze trans. To one zaburzają przemiany metaboliczne i sprzyjają cukrzycy. Masło jest zaś produktem naturalnym, który dostarcza każdemu witamin A, D, E. Jednakże należy pamiętać o tym żeby nie przekroczyć codziennej dawki od 2-4 łyżeczek.
Podsumowując pomysłów na zdrowe odżywianie jest mnóstwo – powrót do natury, rezygnacja z mięsa, spożywanie dużych ilości owoców i warzyw, unikanie tłuszczów. Jednak nie wszystkie z nich przechodzą bez zastrzeżeń naukową weryfikację. Każdy z nas musi uważać na czasopisma, portale internetowe, podające nieprawidłowe informacje dotyczące zdrowej żywności. Warto poszerzyć swoją wiedzę o tematy związane z odżywianiem, ponieważ pokarm zapewnia homeostazę organizmu i jest niezbędny do życia.
Natalia Bełtowska
Studentka biotechnologii
Nieoficjalna i bardziej swobodna w przekazie strona wydziałowa, z relacjami z badań naukowych, zajęć dydaktycznych, spotkań nieformalnych i dyskusji. Jednym słowem "o życiu" (biologia zobowiązuje) we wszelkich jego uniwersyteckich a nawet biotechnologicznych przejawach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W sieci można znaleźć wiele artykułów na temat jedzenia, tego co jest zdrowe a tego co niekoniecznie. Ja od siebie mogę polecić również stronę https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-produkty-sa-zawsze-zdrowe Myslę, że zaciekawi was równie mocno, jak mnie.
OdpowiedzUsuń