(Kwitnące tulipany, fot. S. Czachorowski) |
Tulipany zawierają alkaloidy i związki glikozydowe, które są toksyczne i są skoncentrowane w cebulkach (ich sensem przyrodniczym jest chronić te części przez konsumpcją roślinożerców). Jedzenie cebulek tulipanów może wywoływać zawroty głowy, nudności, bóle brzucha, rzadko, drgawki i śmierć. W przypadku opisanym przez Davida Spoerke i Susan Smolinske w "Toksyczności roślin doniczkowych", ludzie, którzy zjedli ugotowane danie, zawierające cebulki tulipanów, mieli trudności z oddychaniem, poceniem się, wymiotowaniem oraz intensywnym wydzielaniem śliny w ciągu 10 minut od zjedzenia potrawy. Na szczęście nie były to przypadki śmiertelne.
Toksyczne związki
Glikozydy alkaloidowe składają się z cząsteczki, w której cukier jest połączony z tlenem z innym związkiem, który zwykle zawiera azot. Soki trawienne usuwają cząsteczkę cukru z drugiego związku, przerywając wiązanie tlenu, zamieniając je w toksyczne związki. Rzadko, glikoproteiny tulipanów mogą powodować zlepianie się ludzkich krwinek czerwonych. Tulipany wytwarzają glikozydy tulipaliny A i B oraz tulipozydy A i B jako naturalne metabolity wtórne w trakcie normalnego rozwoju rośliny, nie koniecznie w odpowiedzi na ataki patogenów.
Problemy skórne
Dwa alergeny obecne w cebulkach tulipanów to tulipina A i tulipina B, które mogą powodować wysypkę na skórze oraz łamliwość paznokci. Ludzie, którzy pracują przy produkcji tulipanów i mają bezpośredni kontakt z ich cebulkami, mogą mieć objawy nie tylko na rękach, ale w częściach ciała, które nie miały bezpośredniego kontaktu z rośliną. Wczesnym objawem tulipanowego zapalenia skóry jest mrowienie palców. Objawy mogą pojawić się dopiero po 12 godzinach od ekspozycji na alergeny tulipanów. Osoby wrażliwe mogą również wykazywać objawy alergiczne w przewodach nosowych, podrażnieniach oczu, zapaleniu spojówek oraz obrzękach powiek.
Czasami płatki tulipanów, które nie są toksyczne, służą jako dodatki lub dodatki do deserów i sałatek. Smak zmienia się w zależności od użytej odmiany, od smaku od słodkiej sałaty po zielony groszek lub ogórki. Kwiaty mogą jednak zawierać substancje alergiczne, na które niektórzy ludzie są wrażliwi. Jeśli ktoś w momencie dotykania kwiatów czuje mrowienie lub drętwienie nie zaleca się mu spożywania płatków tulipanów.
Bartosz Nitkiewicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz