Olejki eteryczne są złożonymi mieszaninami lotnych związków należących do terpenów, seskwiterpenów oraz ich pochodnych takich jak aldehydy, alkohole ketony i kwasy. W skład olejków eterycznych wchodzą także węglowodory alifatyczne i aromatyczne. Rzadko występują związki zawierające azot i siarkę. Główną metodą uzyskiwania olejków eterycznych jest destylacja z parą wodną. Mają one zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym. Wiele olejków ma silne
właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Najstarsze leki - zioła zawdzięczają swoje działanie między innymi dzięki olejkom eterycznym. Bakterie nie są w stanie wytworzyć oporności takiej jak w przypadku antybiotyków. Szerokie zastosowanie farmaceutyczne mają olejki z mięty, rumianku, tymianku, kopru, krwawnika i sosny. Skład olejków ulega wahaniom w sezonie wegetacyjnym roślin a także ulega zmianom w surowcu w trakcie suszenia i przetwarzania.
Noc Biologów, 13 stycznia 2017 r., Katedra Biochemii, sala 325, godz. 12.00-16:00.
dr Bartosz Nitkiewicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz