niedziela, 22 stycznia 2017

Rośliny transgeniczne jako ciekawy aspekt biotechnologiczny

Regeneracja grochu w warunkach in vitro
Rośliny GM (ang. Genetically Modified) są ciekawym aspektem dla biotechnologów. Mogą one posłużyć do wielu badań. Póki co rośliny takie znalazły głównie zastosowanie w przemyśle rolniczym. Dzięki możliwości zwiększenia ilości białka w roślinach mogą one zmniejszyć problem głodu na świecie. Modyfikacje roślin mogą przysłużyć się do poprawy cech takich jak: smak, zapach, wygląd. Dzięki modyfikacjom rośliny mogą dłużej pozostawać świeże (np. transgeniczny pomidor).

Rośliny modyfikowane genetycznie mogą posiadać takie cechy jak odporność na szkodniki, grzyby, bakterie, a nawet odporność na herbicydy (chemiczne środki ochrony roślin). Są to bardzo ważne cechy, które umożliwiają wzrost roślinom w warunkach w których dotychczas nie mogły wzrastać. Ułatwia to hodowlę roślin rolnikom. Umożliwia usunięcie chwastów przy jednoczesnej hodowli roślin uprawnych.

Dzięki modyfikacji genetycznej rośliny mogą nabyć cechy odporności na niekorzystne warunki klimatyczne takie jak: susza, niska lub wysoka temperatura, nadmiar promieniowania lub wysokie zasolenie gleby. Umożliwia to uprawę roślin w miejscach, w których wcześniej nie mogła być uprawiana ponieważ występowały tam warunki niekorzystne dla jej wzrostu. Temat roślin transgenicznych wzbudza wiele kontrowersji jednak daje wiele możliwości rozwoju. Posiadają one wiele korzystnych cech i mają duże znaczenie gospodarcze. Uprawiając takie rośliny możemy wpłynąć na cechy, które wpływają korzystnie na zdrowie człowieka np. transgeniczny tytoń, który posiada znacznie mniej nikotyny lub wiele roślin, które nie zawierają alergenów. Innowacją jest transgeniczna sałata, która została stworzona w Poznaniu, która zawiera szczepionkę przeciwko żółtaczce typu B.

Agata Mikłaszewicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz