XXV ZJAZD ORNITOLOGÓW WARMII I MAZUR
TUMIANY, 24-26.02.2017 r.
KOMUNIKAT I
Szanowni Państwo
Serdecznie zapraszamy na XXV Zjazd Ornitologów Warmii i Mazur, który odbędzie się w dniach 24-26 lutego 2017 r. w Tumianach (k. Barczewa). Proponujemy spotkanie, którego głównym elementem będą sobotnie referaty i prelekcje prezentowane od rana do popołudnia. Mając na względzie rozległość naszego Regionu oraz dla zachęcenia do wzięcia udziału w Zajeździe osób z innych Regionów, umożliwiamy i zachęcamy do przybycia już w piątek i pozostania do niedzieli. W związku z tym zaplanowaliśmy na piątkowy wieczór interesujące pokazy filmów i fotografii przyrodniczej, zaś po sobotnich prezentacjach audytoryjnych zachęcamy do wzięcia udziału w imprezie integracyjnej.
MIEJSCE ZJAZDU – ośrodek Stary Folwark, Tumiany (k. Barczewa) http://staryfolwark.com.pl
Na stronie dostępna mapka z dojazdem. Ośrodek położony jest niedaleko drogi nr 16, także dojazd nawet w zimowej scenerii nie powinien być kłopotliwy.
MENU
Piątek 24.02.17 r. kolacja – stół szwedzki gulasz węgierski/ dla wegetarian: leczo warzywne, półmiski mięs swojskich wędzonych i pieczonych, sałatka z łososiem wędzonym, Deska serów, warzywa, pieczywo, kawa, herbata, soki, woda
Sobota 25.02.2017 r. śniadanie- stół szwedzki : dania ciepłe: parówki, jajecznica, placki dania zimne: mięsa pieczone i wędzone własnego wyrobu, nabiał, pieczywo, soki, woda, herbata, kawa, warzywa, płatki, mleko. Bufet kawowy Ciasto domowe: rurki, rogaliki, ciasto, ciasteczka kruche, soki, woda gaz i n/gaz Kawa, herbata czarna i zielona, mleko, cukier, cytryna Obiad Zupa: zupa warmińska z kulkami mięsnymi Danie główne: rolada z kaczki z żurawiną i jabłkiem Buraczki zasmażane, ziemniaki pieczone, woda, sok Wersja dla wegetarian: Zupa: krem z brokuła z grzankami Danie główne: pieczarki nadziewane szpinakiem, Buraczki zasmażane, ziemniaki pieczone, woda, sok kolacja Danie ciepłe: barszczyk + pierogi folwarczne różne (także dla wegetarian): Z mięsem, z kaczką, ze szpinakiem, ruskie, Przekąski: Deska mięs wędzonych i pieczonych własnego wyrobu, Sałatka z selera z ananasem, deska serów, pieczywo, warzywa Soki, woda, kawa, herbata Niedziela 26.02.2017 r. śniadanie- stół szwedzki : dania ciepłe: parówki, jajecznica, placki dania zimne: mięsa pieczone i wędzone własnego wyrobu, nabiał, pieczywo, soki, woda, herbata, kawa, warzywa, płatki, mleko.
Informacje od Ośrodka: Dla naszych gości do dyspozycji w okresie zimowym mamy 19 pokoi w 3 budynkach Ośrodka, które są położone obok siebie oraz 5 sal z których goście mogą korzystać. W głównym budynku Dworek, mamy 3 sale łączone: salę szkoleniową, restaurację oraz 3 pokoje hotelowe. W budynku Stajnia są 2 salki z których będą Państwo mogli korzystać wieczorami bez ograniczeń oraz 12 pokoi hotelowych. W Budynku Kuźnia na dole znajduje się sauna (2-osobowa – przyp.red.) oraz gabinet masażu a na górze znajdują się 4 pokoje hotelowe. Z sauny będą Państwo mogli korzystać bezpłatnie. Jeśli będą Państwo chcieli umówić się na masaż trzeba wcześniej umówić wizytę. W ubiegłym roku otrzymaliśmy certyfikat jakości „Produkt Warmia Mazury” w kategorii usługi hotelowo - gastronomiczne i organizacja imprez. W tym roku w sierpniu otrzymaliśmy I Miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa za Najlepszą Potrawę Warmii i Mazur. We wrześniu na Ogólnokrajowym Finale Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Poznaniu otrzymaliśmy „Perłę Warmii i Mazur” - najwyższe wyróżnienie za nasze potrawy. Od kilku lat należymy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii-Mazur i Powiśla. Oznacza to, że do przygotowywania potraw używamy tylko produktów naturalnych, od lokalnych przedsiębiorców.
Informacje od organizatorów: W piątek planujemy wieczór filmowo-slajdowy. Jeśli ktoś chciałby pokazać np. zdjęcia z przyrodniczej wycieczki czy film własnej produkcji, prosimy o zgłoszenia. Sobota przeznaczona będzie na właściwe prelekcje.
Serdecznie zachęcamy do zgłaszania referatów. Preferowane są prelekcje z tematami z naszego regionu, ale chętnie wysłuchamy także ciekawych tematów z innych części kraju. Organizatorzy intensywnie myślą nad zaplanowaniem niedzieli tak, ażeby zjazd nie skończył się po śniadaniu. Padło wiele propozycji (łącznie z zimowym spływem kajakowym z Tumian do Barczewa!), ale nadal myślimy. Jeśli ktoś ma jakiś ciekawy pomysł co możemy wspólnie zrobić w niedzielę po śniadaniu prosimy o kontakt na zjazd2017.tumiany@onet.pl
Serdecznie zachęcamy do przywożenia także własnych wyrobów cukierniczych celem wspólnej konsumpcji podczas przerw kawowych czy wieczorków integracyjnych. Mamy na to zgodę Ośrodka.
Przypominamy o ustalonych terminach:
- do 20 stycznia 2017 r. – zgłoszenia referatów i pokazów slajdów/filmów (do Andrzeja Górskiego na andrzej.gorski@uwm.edu.pl )
- do 10 lutego 2017 r. – zgłoszenia udziału w zjeździe (biuro@staryfolwark.com.pl oraz na zjazd2017.tumiany@onet.pl ).
- do 20 lutego 2017 r. – wpłaty za posiłki i noclegi Prosimy o terminowe przysyłanie zgłoszeń. Program zjazdu zostanie rozesłany pod koniec stycznia 2017 r.
Do zobaczenia!
Łukasz Głowacki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz