Żywność psychoaktywna
Podstawową rolą żywności jest zaspokojenie potrzeb fizjologicznych, determinujących życie człowieka. Inną, mniej znaną funkcją żywności jest jej oddziaływanie na aktywność psychiczną człowieka. Oczywiście działanie to nie może być jednoznacznie porównywane z wpływem leków psychoaktywnych, ale poznanie wpływu białek, węglowodanów, tryptofanu, tyrozyny i kofeiny na zachowanie człowieka jest niezwykle interesujące i ważne. W związku z tym, podczas wykładu zostaną zaprezentowane nie tylko fakty naukowe, ale także zaskakujące ciekawostki dotyczące codziennie przyjmowanego pokarmu.
Biopaliwa- nadzieje i ograniczenia
Stosowanie paliw kopalnych wprowadza do biosfery nowe porcje węgla z minionych epok geologicznych . Stężenie dwutlenku węgla stale rośnie. Stosowanie biopaliw, które należą do paliw odnawialnych, daje szansę na utrzymanie stężenia dwutlenku węgla na stałym poziomie. Ograniczenia w ich produkcji wynikają z procesu technologicznego, ale także ekonomii i przepisów prawnych. Chętni mogą zapoznać się z niektórymi aspektami produkcji biopaliw od strony teoretycznej i praktycznej.
Jak kolorowe mogą być pisaki?” Wymyśl własny kolor”- zabawa poprzez mieszanie barwnych roztworów. Pomiar pH . Jak wygląda gluten?
Dla najmłodszych przygotowaliśmy zestaw pokazów i doświadczeń, które pozwolą zobaczyć jak fascynujący i kolorowy może być laboratoryjny świat roztworów, zlewek i probówek. Można będzie pobawić się mieszaniem kolorowych mieszanin i tworzyć własne barwy. Poza tym sprawdzimy jak kwaśne są spożywane przez nas warzywa i owoce i jak łatwo wyizolować gluten z mąki.
Świat zapachów
Jeśli chcesz porozmawiać o roli zapachów w naszym otoczeniu i zapoznać się z niektórymi z nich – przyjdź do nas
Zobaczyć to, co niewidzialne
Czy naprawdę widzimy to co nam się wydaje? Wyjaśnienie na prostym przykładzie czym jest współczynnik załamania światła i jak w prosty sposób można oszukać nasz mózg.
Dlaczego rośliny są zielone?
Rozdział chromatograficzny barwników roślinnych metodą TLC.
W czym kapusta może pomóc chemikowi?
Niektóre barwniki roślinne (sok z buraka, sok z kapusty czy napar z herbaty) mają szczególne właściwości zmieniania koloru w zależności od pH środowiska. Dzięki temu można je wykorzystywać jako indykatory (wskaźniki) właściwości kwasowo-zasadowych różnych substancji. W obecności substancji kwaśnych przyjmują one zabarwienie od różowego aż do czerwonego, zaś w obecności zasad od niebieskiego, poprzez zielony aż do żółtego. Takiej zmiany koloru nie powodują natomiast substancje o charakterze obojętnym. Znajomość pH jest ważna nie tylko dla chemika w laboratorium, czy w pracy rolnika, ogrodnika, lekarza lub kosmetyczki, ale również (choć często nieświadomie) wykorzystujemy ją każdego dnia w kuchni lub łazience. W czasie prezentacji, wykorzystując sok z kapusty będzie można zbadać wartość pH różnych produktów domowego użytku – od soku z cytryny po proszek do prania.
Komórkowe hodowle in vitro
Zajęcia mają na celu zapoznanie z metodami hodowli komórek w warunkach in vitro, które sa jedną z głównych technik w biologii molekularnej oraz badaniach biomedycznych i farmakologicznych.
Kolorowa chemia
Zaprezentowane zostanie kilka ciekawych i kolorowych doświadczeń chemicznych, będzie można zobaczyć znikający atrament, zmieniające barwę roztwory, czy gigantyczne bańki mydlane.
Rozdział chromatograficzny barwników roślinnych metodą TLC.
Niektóre barwniki roślinne (sok z buraka, sok z kapusty czy napar z herbaty) mają szczególne właściwości zmieniania koloru w zależności od pH środowiska. Dzięki temu można je wykorzystywać jako indykatory (wskaźniki) właściwości kwasowo-zasadowych różnych substancji. W obecności substancji kwaśnych przyjmują one zabarwienie od różowego aż do czerwonego, zaś w obecności zasad od niebieskiego, poprzez zielony aż do żółtego. Takiej zmiany koloru nie powodują natomiast substancje o charakterze obojętnym. Znajomość pH jest ważna nie tylko dla chemika w laboratorium, czy w pracy rolnika, ogrodnika, lekarza lub kosmetyczki, ale również (choć często nieświadomie) wykorzystujemy ją każdego dnia w kuchni lub łazience. W czasie prezentacji, wykorzystując sok z kapusty będzie można zbadać wartość pH różnych produktów domowego użytku – od soku z cytryny po proszek do prania.
Komórkowe hodowle in vitro
Zajęcia mają na celu zapoznanie z metodami hodowli komórek w warunkach in vitro, które sa jedną z głównych technik w biologii molekularnej oraz badaniach biomedycznych i farmakologicznych.
Kolorowa chemia
Na niektóre zajęcia trzeba wcześniej zarezerwować miejsce. Prosimy o rezerwację pod nr tel: (89) 523 37 63. Szczegółowy program, w raz z godzinami i miejscem zajęć na stronie stronie: http://www.nocbiologow.home.pl/index.php?id=jednostka&nazwa=olsztyn
Lista pracowników Katedry Biochemii biorących udział w „Nocy Biologów”:
- dr Ewa Fiedorowicz
- dr Anna Cieślińska
- dr Stanisław Krawczuk
- dr Bartosz Nitkiewicz
- dr Ewa Szypulska
- dr Regina Frączek
- dr Janusz Wasilewski
- mgr Michał Matysiewicz
- dr Edyta Sienkiewicz-Szłapka
- dr hab. Małgorzata Dmitryjuk
- dr Elżbieta Łopieńska-Biernat
- mgr Ewa Zaobidna
- mgr Angelika Król
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz