Człowiek od czasów prehistorycznych stosuje w życiu codziennym rośliny ziołowe i przyprawowe jako źródło pokarmu, leków oraz specyfików o bardziej mistycznym działaniu. W dawnych czasach zażywanie ziołowych mikstur było ściśle związane z wiarą w ich nadprzyrodzone właściwości, a znachorzy posiadający wiedzę o nich wzbudzali ogólny respekt.
Już człowiek pierwotny znał i stosował niektóre przyprawy. Tysiące lat przed naszą erą rośliny przyprawowe i zioła lecznicze były uprawiane i stosowane przez Egipcjan, Greków, Chińczyków i Rzymian. Świadczą o tym między innymi znaleziska w egipskich sarkofagach, które dowodzą, że zioła były umieszczane w grobowcach zmarłych wraz z najcenniejszymi przedmiotami. Poza tym, egipskie papirusy z 1500 roku p.n.e opisują zioła lecznicze stosowane na różnego rodzaju choroby oraz 800 przepisów na potrawy z wykorzystaniem różnych przypraw. Z kolei zapisy klinowe sporządzane przez starożytne ludy Azji, zawierają nazwy wielu stosowanych wówczas przypraw. Babilończycy w 700 roku p.n.e. prowadzili już handel przyprawami i ziołami takimi jak szafran, fenkuł, tymianek, kminek, sezam, kardamon czy czosnek i cebula.
Największą wiedzę o ziołach w czasach starożytnych mieli jednak Grecy i Rzymianie. Tam też, powstały dzieła słynnych uczonych dotyczących stosowania tych roślin w medycynie i farmacji. Rzymianie w 25 roku p.n.e. powołali nawet specjalną armię do poszukiwania tańszych źródeł pozyskiwania przypraw.
Obecnie wiemy, że zapach olejków zawartych w roślinach przyprawowych i ziołach odgrywa istotną rolę w procesie nauki i zapamiętywania. Wywiera wpływ na odczucia i nastrój ludzi, potrafi podświadomie rozbudzić pewne wspomnienia z lat dzieciństwa, czy udanej wycieczki. Aromaty roślinne pobudzają i uspakajają, są stosowane w aromaterapii i jako afrodyzjaki.
Dlatego w każdym ogrodzie powinny znaleźć się rośliny atrakcyjne pod względem zapachu, do których z całą pewnością można zakwalifikować rośliny przyprawowe.
W trakcie warsztatów zaprezentowane zostaną zioła i rośliny przyprawowe używane w codziennym życiu człowieka. Wskażemy Państwu możliwości zastosowania ich w gospodarstwie domowym, znaczenie kosmetyczne, farmaceutyczne oraz aromaterapeutyczne. Przyprawy towarzyszą nam podczas codziennego przygotowania potraw. Dodajemy je w celu poprawy smaku i zapachu naszych potraw. Czy wiemy, jakie przyprawy stosujemy i skąd one pochodzą? Podczas zajęć poznamy smaki i zapachy różnorodnych roślin przyprawowych tj. pieprzu, goździków, anyżu, kolendry, gorczycy, cynamonu, wanilii, ziela angielskiego, kminku, bazylii, mięty, melisy, kardamonu, czy też liści laurowych. Przeniesiemy się w miejsca ich uprawy i zobaczymy jak wyglądają w naturalnych warunkach. Dowiemy się ile tak naprawdę w pieprzu ziołowym jest pieprzu i jak wygląda najdroższa przyprawa na świecie. Spróbujemy ucierania ziół w moździerzu oraz zrobimy własne mieszanki przypraw, które można użyć w kuchni, kosmetyce lub aromaterapii.
Osoby prowadzące: dr hab. Joanna Majkowska-Gadomska, mgr inż. Anna Dziedzic, mgr inż. Artur Dobrowolski (e-mail: majkowska-gadomska@uwm.edu.pl)
Katedra Ogrodnictwa. Warsztaty odbędą się: 10.01.2014 r., w budynku Katedry Ogrodnictwa, ul. Prawocheńskiego 21 s. 5, godz. 14.30-15.15 i 17.45-18.30, liczba miejsc 15.
Nieoficjalna i bardziej swobodna w przekazie strona wydziałowa, z relacjami z badań naukowych, zajęć dydaktycznych, spotkań nieformalnych i dyskusji. Jednym słowem "o życiu" (biologia zobowiązuje) we wszelkich jego uniwersyteckich a nawet biotechnologicznych przejawach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czasami jak prowadzę rajd, to nawet dorośli dziwią się że na "dziko" rośnie tyle świetnych przyprawowych roślin.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń