czwartek, 4 stycznia 2018

Laboratorium genetyczne: izolacja DNA „metodą kuchenną”

Zajęcia mają na celu przybliżenie informacji na temat materiału genetycznego i uświadomienie, że DNA jest wszędzie wokół nas. W trakcie zajęć przedstawiona zostanie działalność i wyposażenie laboratorium genetycznego. Zaprezentowane zostaną profesjonalne metody ekstrakcji kwasów nukleinowych z układów biologicznych. Ponadto przeprowadzona zostanie, we współudziale z uczestnikami, izolacja DNA w sposób możliwy do powtórzenia w warunkach domowych. Uczestnicy zajęć będą mieli również okazję samodzielnego przygotowania i przeprowadzenia rozdziału elektroforetycznego DNA w żelu agarozowym (podstawowej techniki wizualizacji kwasów nukleinowych).

Sala 4 (parter), Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Plac Łódzki 3.

godz.:

  • 8.30-10.00 
  • 10.45-12.15 
  • 13.00-14.30


Konieczna rezerwacja: piotr.androsiuk@uwm.edu.pl

dr Piotr Androsiuk, mgr Justyna Koc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz