wtorek, 11 marca 2014

Regionalna Encyklopedia się nam rozwija

Encyklopedia Przyrody Warmii i Mazur, którą współtworzymy z Gazetą Olsztyńską, systematycznie się powiększa. Zachęcamy naszych studentów jak i absolwentów, aby włączyli się w opisywanie przyrody naszego regionu.

Niżej fragmenty z dwóch ostatnich atykułów, napisanych przez pracowników Wydziału Biologii i Biotechnologii.

Zakochany boleń dostaje wysypki

(...) Rośnie dosyć szybko. Dojrzewa płciowo w wieku 4-5 lat, przy długości ciała około 30 cm. Tarło odbywa się wczesną wiosną. Zwykle poprzedza je wędrówka w górę rzek. U samców w tym okresie pojawia się wysypka tarłowa na pokrywach skrzelowych i płetwach piersiowych. Tarło ma miejsce w rzekach, w bystrym nurcie wody, o dnie kamienisto-żwirowym, przy temperaturze wody 5-7oC. Osiąga 60-80 cm długości i masę 6-8 kg. Żyje do 17 lat. Nie posiada wielkiego znaczenia gospodarczego, mięso bez większych walorów smakowych, jest białe i tłuste. Jest dosyć popularną rybą wędkarską. Należy do ryb walecznych. Ze względu na odbywane wędrówki główne zagrożenia wiążą się z zabudową poprzeczną rzek i regulacjami koryt. Zagrożenie stanowi też zanieczyszczenie rzek ściekami bytowymi i przemysłowymi. Działania ochronne powinny skupić się na zachowaniu dobrej jakości siedlisk bolenia. Obejmuje go okres ochronny (od 1 stycznia do 31 kwietnia) oraz wymiar ochronny do 40 cm." (przeczytaj cały tekst: Zakochany boleń dostaje wysypki)


Kłobuk jako zwiastun wiosny
 (...) Chwast polny w zupie.   Podbiał jest gatunkiem pospolitym, rośnie przy rowach, na polach, w miejscach wilgotnych, przy brzegu wód, źródliskach, wśród wilgotnych zarośli i gliniastych zboczach (spotykam w Olsztynie na terenie dawnego jeziora Płociduga Mała, stąd też zdjęcia - ale z lat wcześniejszych), żwirowiskach, piargach i obsuwiskach, klifach nadmorskich w lasach na pogorzeliskach, starych kamieniołomach, cegielniach itd. Jako chwast segetalny (czyli chwat polny) niedrenowanych pól o glebach gliniastych i wilgotnym podłożu. W Europie Zachodniej liście używane są na zupy wiosenne (coś na przednówku trzeba jeść) i jako warzywo. Zakiszone liście nadają się na pasze dla zwierząt. (....) Przeczytaj cały tekst: Kłobuk jako zwiastun wiosny.

1 komentarz: