Rośliny gromadzą głównie w nasionach i owocach tłuszcze jako materiał zapasowy, który człowiek wykorzystuje w różnych celach. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte korzystnie wpływające na nasze zdrowie, nie tylko ze względu na wysoką wartość odżywczą np. obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają procesom starzenia, mają własności przeciwnowotworowe.
Które oleje roślinne są najzdrowsze? Przedstawiamy, które warto mieć w swojej kuchni, które stosować w pielęgnacji skóry (jak również w prosty sposób zrobić kosmetyki dla siebie?) czy w inhalacji oraz jak się nimi leczyć.
Poznacie nie tylko własności różnych olejów roślinnych, ale również rośliny z których pochodzą.
Pokaz przygotowany przez pracowników Katedry Botaniki i Ochrony Przyrody oraz Katedry Mikrobiologii.
Sala 010, Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A
godz. 15.00-23.00
Katedry Botaniki i Ochrony Przyrody oraz Mikrobiologii i Mykologii
Przygotowanie i przeprowadzenie:
dr hab. Hanna Ciecierska, prof. UWM; dr Dorota Górniak; dr Anna Źróbek-Sokolnik; dr Aldona Fenyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz