Flawonoidy to naturalne związki roślinne, czyli fitozwiązki. Narastające zainteresowanie tą grupą substancji wykazujących liczne właściwości biologiczne, związane jest z ich bardzo szerokim spektrum działania. Flawonoidy zarówno w badaniach in vitro, jak i in vivo wykazują działanie przeciwutleniające/antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwnowotworowe, detoksykujące, moczopędne, antyagregacyjne oraz inne.
Aktywność biologiczna flawonoidów rozpościera szerokie perspektywy ich zastosowania zarówno jako ziół wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie ludowej, jak i naturalnych leków w terapii różnych chorób. Powszechność występowania flawonoidów w świecie roślin, a także obecność w spożywanej diecie warzyw i owoców, umacnia ich pozycję jako związków mających duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
W ramach warsztatów przeprowadzona zostanie ekstrakcja flawonoidów z surowców roślinnych oraz rozdział techniką TLC i wizualizacja otrzymanych efektów.
Korytarz Katedry Biochemii (III piętro), Collegium Biologiae, ul. Oczapowskiego 1A
- 15:00 – 16.00,
- 17:00- 18.00,
dr Regina Frączek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz