Winorośl (Vitis vinifera L.) jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych na
świecie. W skali globalnej obszar winnic wynosi ok. 8 milionów hektarów (mln
ha), głównie w Europie (4.6 mln ha, wliczając były ZSRR), zachodniej Azji
(wliczając w to Turcję - 0.5 mln ha i Iran - 0.3 mln ha), w obu Amerykach (1
mln ha) i w Australii. Większość winogron (72%) przeznaczona jest do produkcję
wina, choć winogrona stołowe do spożycia na świeżo (27%) i rodzynki (1%),
stanowią ważną część produkcji w niektórych krajach.
Winorośl była uprawiana
już kilka tysięcy lat temu w okolicach Kaukazu i Morza Czarnego. Na rysunkach przedstawiono
zasięg występowania dzikiej winorośli (Vitis
vinifera silvestris – obszar zaznaczony kolorem czarnym) oraz pierwotne i
wtórne ośrodki jej udomowienia (Vitis
vinifera ssp. Sativa – obszary
zaznaczone różnymi kolorami). Zasięg występowania dzikiej winorośli (Vitis vinifera subspecies silvestris), z którego otrzymano uprawne formy (Vitis vinifera subspecies sativa), szczególnie w pierwszych
etapach historii uprawy winorośli obejmował południową Europę, a w
szczególności regiony – Śródziemnomorski, Anatolii, Kaukazu i Morza Kaspijskiego.
Za pierwotne centra udomowienia winorośli, oraz centra różnorodności udomowionych
form, uważane są - południowy Kaukaz i wschodnia Anatolia. Zakłada się, że z
tych regionów uprawne formy Vitis
vinifera przemieszczały się w kierunku zachodnim. Późniejsze centra
udomowiania były zlokalizowane wzdłuż całego obszaru występowania dzikiej
winorośli. W miejscach tych wyhodowano tysiące odmian winorośli o szerokim
zakresie cech fenotypowych. Od tego czasu wino (a z nim winorośl) rozprzestrzeniało
się w świecie jako napój spotkań towarzyskich oraz ważna część diety. Europa
jest najważniejszym regionem produkcji wina na świecie. Łączna produkcja Włoch,
Francji i Hiszpanii przekracza obecnie 60% światowej produkcji wina. Należy
dodać, że Portugalia, Niemcy, Grecja, Rosja i Rumunia są również ważnymi
producentami win.
W związku z ewolucją
systemów uprawy winorośli i produkcji wina w minionym wieku oraz rozwojem
narodowych i coraz bardziej zglobalizowanych rynków, obecnie uprawa winorośli opiera
się na bardzo wąskim zakresie odmian, w porównaniu z dużą różnorodnością
genetyczne, która charakteryzowała uprawę winorośli w przeszłości. Ponadto,
różnorodność uprawianych dziś odmian została drastycznie zmniejszona z powodu
głębokiej transformacji w uprawie winorośli (przyspieszonej przez inwazję
szkodników i chorób przeniesionych z Ameryki Północnej do Europy), a także
przez tendencje globalizacyjne producentów win. Warto również wspomnieć o
politycznej niestabilności i słabej kondycji ekonomicznej państw w regionach
uważanych za pierwotne centra udomowienia winorośli.
Ekspansja ludzkiej
populacji niszczy różnorodność genetyczną na całym świecie, co oznacza stałe
znikanie genów i wariantów genów z puli genowej zarówno pierwotnych, jak i
wtórnych ośrodków udomowiania winorośli. Zmniejsza to zdolność gatunku do
nowych wyzwań. Takimi wyzwaniami mogą być pojawienie się nowych chorób i
szkodników oraz zmieniające się warunki ekologiczne i klimatyczne. Zachowanie
różnorodności ma również wielkie znaczenie gospodarcze, gdyż większe zasoby
genetyczne oznaczają stabilność gospodarki przez zapewnienie bezpiecznej
produkcji w sposób ciągły oraz właściwą odpowiedź na wymagania przemysłu
rolniczego. Dlatego ochrona zasobów genetycznych jest konieczna, a dobrze rozwinięty
system ochrony zasobów genetycznych oznacza, że będziemy gotowi stawić czoła
licznym wyzwaniom, które mogą powstać w przyszłości.
Uprawa winorośli zużywa
w cyklu produkcyjnym najwięcej chemicznych środków ochrony roślin ze wszystkich
upraw ogrodniczych w UE (~ 20 kg aktywnych substancji/ha rocznie). Stąd,
tworzenie wysokiej jakości odmian winorośli, z większą tolerancją na zmiany
klimatyczne, szkodniki i choroby jest bardzo pilne, aby umożliwić uprawianie
winorośli przy mniejszej ilości pestycydów i tym samym zachować czystsze
środowisko, zdrowsze owoce oraz zwiększoną
stabilną produkcję przy
mniejszych kosztach.
Mimo, że zmienność
genetyczna jest podstawą w dostosowaniu upraw do różnych wyzwań, ponad 95%
uprawianych na świecie winorośli (prawie 100% w Europie) należy do grupy odmian
ściśle związanych z rodziną - Vitis
vinifera L. ssp. sativa (DC)
Hegi, która reprezentuje tylko małą część dostępnej różnorodności genetycznej
winorośli. Część tej dużej niewykorzystanej zmienności genetycznej jest ukryta
w odmianach niedocenianych przez wieki, już prawie zapomnianych i nigdy nie
wprowadzonych do jakichkolwiek programów hodowlanych lub selekcyjnych.
Z powodu zbyt małej
zmienności i braku odporności na choroby elitarnych odmian Vitis vinifera, co uniemożliwia dobrą adaptację, wspólną strategią hodowców na
całym świecie powinno być wprowadzenie odporności i adaptacyjnych genów również
z genetycznie odległych gatunków północnoamerykańskich (innych niż Vinifera). Jednak te międzygatunkowe
mieszańce nie bardzo pasują do aktualnego rynku. Gatunki amerykańskie mają
wiele cech, które obniżają jakość owoców (takie jak gorycz, kwasowość oraz lisi
zapach i posmak) i w związku z tym konieczne są szeroko zakrojone prace nad
krzyżowaniem wstecznym w celu pozbycia się niepożądanych cech i przybliżenia
ich do akceptowanych standardów rynkowych. Najnowsze badania wykazały, że dzicy
krewni (Vitis vinifera L. ssp. silvestris) uprawianej winorośli oraz
inne odmiany azjatyckiego gatunku Vitis
zawierają cechy odporności na północnoamerykańskie najbardziej niebezpieczne
choroby i szkodniki. Co więcej, dzikie winorośla mogą być również użyteczne do
otrzymywania zdrowszych win i napojów, gdyż ich owoce zawierają wysoką
zawartość polifenoli i związków przeciwutleniających.
Zatem identyfikacja i
charakterystyka euroazjatyckich i północnoafrykańskich zasobów genowych dzikiej
winorośli oraz zachowanie i wykorzystanie dawnych odmian, przystosowanych do
różnych warunków geograficznych, mają wielkie znaczenie dla programów
hodowlanych winorośli, których celem jest wytworzenie odmian gwarantujących zrównoważoną
uprawę winorośli oraz rozwój przemysłu winiarskiego.
Kluczową rolę w
stymulowaniu wykorzystania różnorodności biologicznej dzikich winorośli i
zapomnianych lokalnych odmian w programach hodowlanych do tworzenia nowych
odpornych odmian na rzecz zrównoważonej uprawy winorośli odgrywają europejskie
programy COST, w których wieloletnimi współpracownikami są pracownicy Katedry
Biochemii Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie. Badania
prowadzone w naszej Katedrze w ramach wspomnianych programów europejskich,
dotyczą głównie mechanizmów obronnych winorośli.
Stanisław
Weidner
Autor artykułu dziękuje dr Magdalenie Weidner za opracowanie map
zasięgu występowania dzikiej winorośli (Vitis
vinifera silvestris).
A to nie jest tak z każdymi roślinami? Ciekawy artykuł ale wg mnie nie wnosi on nic sensownego ;)
OdpowiedzUsuń____
FajneSzkła
No szczerze powiem że jest duży popyt na wina sporo osób to pije dlatego pewnie tyle upraw jest, wino dobrze smakuje do posiłku nawet.
OdpowiedzUsuń____________
PRO Poznań
Super post, bardzo treściwy.
OdpowiedzUsuń___________
Ortopedia