wtorek, 30 września 2014

Olsztyńskie Dni Nauki 2014, cz. 1. fotorelacji

Laboratorium genetyczne: izolacja DNA „metodą kuchenną” (24.09.14; Katedra Fizjologii Genetyki i Biotechnologii Roślin). DNA było izolowane z bulw cebuli  przy użyciu dostępnych w każdym domu materiałów.

1. Cięcie cebuli na drobne kawałki


2. Przygotowanie buforu ekstrakcyjnego z wody, soli i płynu do mycia naczyń:

3. Bufor wraz z materiałem roślinnym przed inkubacją:

4. Inkubacja roztworu w temperaturze około 60 stopni:

 5. W trakcie oczekiwania na zakończenie inkubacji, uczestnicy mogli wykonać elektroforezę żelową oczyszczonego preparatu DNA Po zakończeniu inkubacji roztwór przefiltrowano, rozlano do probówek i dodano etanolu w celu wytrącenia DNA.

 6. Po kilku minutach od dodania etanolu, w pobliżu granicy faz zaczął pojawiać się kłaczek DNA:

  7. Po chwili bąbelki powietrza uniosły kłaczek DNA ku powierzchni:


Piotr Pupel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz