Pożyteczne właściwości grzybów są znane i wykorzystywane
przez człowieka od tysiącleci. Organizmy te zawsze miały duże znaczenie w
różnych dziedzinach życia człowieka: w gastronomii, przemyśle spożywczym,
farmaceutycznym jak i w medycynie. Obecnie znamy wiele gatunków o
właściwościach leczniczych oraz szerokim spektrum zastosowania. Jako
medykamenty grzyby mają wiele zastosowań: w medycynie ludowej, w homeopatii i w alopatii grzyby traktowane
są jako dodatkowa możliwość wzmocnienia i ustabilizowania całego organizmu,
przyczyniając się nierzadko do wyzdrowienia. Pożyteczne właściwości mają grzyby
ze wszystkich grup systematycznych, ekologicznych lub morfologicznych. Wybrane
gatunki znajdą się na wystawie zorganizowanej w ramach tegorocznej edycji Nocy
Biologów w Katedrze Mikrobiologii i Mykologii.
Na wystawie
będzie można obejrzeć owocniki grzybów wielkoowocnikowych należące do gatunków ważnych
dla zdrowia człowieka, a także uzyskać informacje o biologii i występowaniu tych
organizmów oraz o tradycyjnych i współczesnych sposobach ich użytkowania. Do
interesujących gatunków można zaliczyć m.in.: lakownicę żółtawą (Ganoderma lucidum) - znany również jako Lingzhi lub Reishi, błyskoporka podkorowego (Inonotus obliquus) - znanego jako czaga, białoporka
brzozowego (Fomitopsis betulina) i wiele innych.
Ciekawym gatunkiem, który będzie można poobserwować
zarówno makro jak i mikroskopowo jest pasożyt kukurydzy. Głownia kukurydzy ze
względu na zawartość alkaloidów, pod koniec XIX w. była przez kilkanaście lat
notowana w amerykańskiej farmakopei.
Używana była przez Indian Zuni do wywoływania porodu. Jest to gatunek, który w
Meksyku odgrywa ważną rolę w przemyśle spożywczym. Inny gatunek buławinka
czerwona- pasożyt traw, wytwarza widoczne czarne struktury, które zawierają
aktywne farmakologicznie alkaloidy. Znalazły
one zastosowanie w medycynie i farmakologii. Obecnie ergotamina używana jest w
leczeniu napadów migreny i w ginekologii dla zahamowania krwotoków.
Na wystawie
będą zaprezentowane hodowle licznych gatunków grzybów pleśniowych. Grzyby
pleśniowe mogą wpływać na zdrowie w dwojaki sposób, zarówno pozytywny, jak i
negatywny. Wyselekcjonowane szczepy są
stosowane do produkcji różnego typu żywności. Niektóre przepisy z zastosowaniem
pleśni zostały spisane na długo przed narodzinami Chrystusa. Również dzięki
grzybom rozpoczęła się era antybiotykoterapii. Należy jednak pamiętać, że pleśnie
mogą również powodować u człowieka schorzenia takie jak mykozy, mykotoksykozy
czy mykoalergozy. Tej ważnej grupie grzybów przyjrzymy się bliżej oglądając ich
grzybnie wyhodowane w laboratorium oraz analizując ich mikrostruktury w
preparatach mikroskopowych.
Równie wiele pożytecznych
dla człowieka gatunków występuje w grupie grzybów zlichenizowanych, znanych
częściej jako porosty. Z jednej strony ich plechy stanowią źródło cennych substancji biologicznie aktywnych,
pomagających zwalczać m.in. chorobotwórcze mikroorganizmy (np. płucnica islandzka).
Z drugiej strony mają one bardzo pożyteczny wpływ na mikroklimat naszego
otoczenia. Trudno pominąć aspekt bioindykacyjny tych organizmów - ich obecność
(lub ich brak) dostarcza nam informacji o stanie powietrza atmosferycznego
którym oddychamy, co ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.
Prowadzą: dr hab. Anna Biedunkiewicz, dr Dariusz Kubiak, dr Elżbieta Ejdys, dr Ewa Sucharzewska
Wystawa poświęcona różnym gatunkom grzybów znanych i mniej znanych ważnych dla zdrowia człowieka (m.in. grzyby wykorzystywane w medycynie niekonwencjonalnej i ludowej. Pomoc w prowadzeniu zajęć: SKN Mykologów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz