środa, 9 stycznia 2019

Bulwy jadalne, znane i nieznane (Noc Biologów 2019)


Bulwy jadalne, znane i nieznane
Prowadzą: mgr Teresa Jagielska, Zespół Wiedźmuchy
Bulwa to zgrubiała część pędu lub korzenia, która jest roślinnym organem rozmnażania wegetatywnego, pełni też funkcję spichrzową. Dzięki zgromadzonym w niej substancjom odżywczym, może być źródłem pożywienia ludzi i zwierząt. Wiele roślin bulwiastych, które uprawiamy w Polsce pochodzi oryginalnie z kontynentu Ameryka. Na warsztatach porównamy wartość bulw, które są nam znane, np. ziemniak z mniej znanymi jak topinambur czy dalia, które też były pożywieniem Indian. W planie degustacja po obróbce termicznej. 

W godzinach 18.00-19.00 w warsztatach wezmą udział tajemnicze Wiedźmuchy.
Na tegoroczną Noc Biologów przygotowaliśmy ponad 100 różnych wykładów, pokazów, laboratoriów, wystaw, gier edukacyjnych, warsztatów. W tym roku Noc Biologów dofinansowana jest m.in. Projekt pn. ,,Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Młodego Odkrywcy 2.0” współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
(Co to za bulwy i można je zjeść?)

(Co to za bulwy i można je zjeść?)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz