Dnia 16 września 2017 r. czworo studentów SKN Mykologów – mgr Patrycja Glinka, Marta Chajęcka, Kinga Dorawa oraz Tomasz Bałabański pod opieką pani dr hab. Anny Biedunkiewicz wzięli udział w Pikniku Inspiracji, który odbył się nad Małym Jeziorakiem w Iławie.
Wydarzenie to miało na celu zainteresować zarówno dzieci, jak i dorosłych do poszerzania swoich zainteresowań w zakresie nauki zaprezentowanej w przystępny i przyjemny sposób.
Członkowie naszego Koła jako temat swojej prezentacji obrali: „Grzyby od kuchni”. Na stoisku można było obejrzeć pod mikroskopem strzępki szlachetnych gatunków grzybów (Penicillium camemberti i Penicillium roquefortii) wykorzystywanych do produkcji serów z porostem oraz przerostem pleśni. Znalazły się także liczne grzyby makroskopowe, m.in. czubajka kania (Macrolepiota procera), krowiak podwinięty (Paxillus involutus), zwany także olszówką, tęgoskór pospolity (Scleroderma citrinum) mylony często z truflą oraz wiele innych gatunków grzybów. Ku przestrodze odwiedzających, zaprezentowany został muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides) jako najniebezpieczniejszy grzyb spotykany w naszych lasach. Przygotowane zostało również proste doświadczenie z wykorzystaniem drożdży (Saccharomyces cerevisiae), grzybów chętnie wykorzystywanych w kuchni.
Stoisko SKN Mykologów cieszyło się niemałym zainteresowaniem. Nie brakowało dociekliwych pytań dzieci, które najbardziej zaskoczone były obecnością grzybów w chlebie czy tak lubianym przez nich drożdżowym spodzie do pizzy, jak również opowieści dorosłych o ich licznych grzybobraniach. Wpisaliśmy się z tematem pokazu w jesienne klimaty naszego regionu.
Marta Chajęcka
Kinga Dorawa
Anna Biedunkiewicz
żródło: http://mikologia.blogspot.com/2017/11/mykolodzy-z-uwm-na-pikniku-inspiracji-w.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz