piątek, 1 lipca 2016

Dalie - do jedzenia czy do ozdoby?

Odmiana Aljo
Dalia (Dahlia) należy do rodziny Astrowate (Asteraceae). Pochodzi z Ameryki Środkowej. Do Europy przybyła w XVIII wieku początkowo jako roślina jadalna. Na ojczystym kontynencie dalia jest rośliną wieloletnią, w naszych warunkach klimatycznych karpy dalii wysadza się na początku maja, a wykopuje na zimę.

Większość dalii osiąga wysokość od 30 centymetrów do prawie 2 metrów, wielkość kwiatów od 3 do ponad 25 centymetrów.. Jest to roślina silnie rosnąca w sezonie wegetacyjnym, ma duże zapotrzebowanie na wodę i składniki pokarmowe oraz czasem wymaga podpór w okresie kwitnienia. Uprawa dalii wymaga trochę pracy, ale to się opłaca gdyż kwitnie w sposób ciągły nawet od końca czerwca do pierwszych mrozów.

W chwili obecnej istnieją tysiące odmian zróżnicowanych pod względem pokroju roślin, budowy i koloru kwiatów.

Teresa Jagielska

Odmiana Baret Joy
Odmiana Karwendel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz