środa, 22 maja 2019

Zupa z chwastów

(Pokrzywa, fot. S. Czachorowski)


ZUPA Z CHWASTÓW
  • około 2 l bulionu lub 1 kg porcji rosołowej
  • pęczek włoszczyzny,
  • 3 duże ziemniaki,
  • ½ szklanki usiekanych listków podagrycznika,
  • 1 szklanka usiekanych listków pokrzywy,
  • ½ szklanki lebiody (komosy),
  • ½ szklanki szczawiu,
  • po łyżce usiekanych drobniutko listków babki lancetowatej, krwawnika, bluszczyku kurdybanka i młodych listków rzodkiewki,
  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki,
  • listek laurowy,
  • po 2-3 ziarenka angielskiego ziela i pieprzu,
  • sól,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Gotujemy podobnie jak zupę szczawiową. Na koniec dodajemy sok z cytryny i blendujemy.
Można podawać ze śmietaną i jajkiem.


Dr Aldona Fenyk

PS. Botanicy widzą rośliny i zioła, "chwasty" t pojęcie produkcyjne, rolnicze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz