(Pokrzywa, fot. S. Czachorowski) |
ZUPA Z CHWASTÓW
- około 2 l bulionu lub 1 kg porcji rosołowej
- pęczek włoszczyzny,
- 3 duże ziemniaki,
- ½ szklanki usiekanych listków podagrycznika,
- 1 szklanka usiekanych listków pokrzywy,
- ½ szklanki lebiody (komosy),
- ½ szklanki szczawiu,
- po łyżce usiekanych drobniutko listków babki lancetowatej, krwawnika, bluszczyku kurdybanka i młodych listków rzodkiewki,
- 2-3 gałązki zielonej pietruszki,
- listek laurowy,
- po 2-3 ziarenka angielskiego ziela i pieprzu,
- sól,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Gotujemy podobnie jak zupę szczawiową. Na
koniec dodajemy sok z cytryny i blendujemy.
Można podawać ze śmietaną i jajkiem.
Dr Aldona Fenyk
PS. Botanicy widzą rośliny i zioła, "chwasty" t pojęcie produkcyjne, rolnicze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz