Biotechnologia – kierunek z przyszłością – czy to prawda, czy tylko hasło, które ma zachęcić przyszłych studentów?
Jako absolwentka kierunku Biotechnologia na Wydziale Biologii i Biotechnologii, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie mogę odpowiedzieć: tak, biotechnologia jest kierunkiem przyszłościowym i tym samym interdyscyplinarną dziedziną wiedzy. Procesy biotechnologiczne są wykorzystywane do produkcji leków i żywności, w przemyśle chemicznym i wydobywczym, w produkcji nośników energii i ochronie środowiska. Wspomnę tylko, żeby jednak nie zniechęcać, studia do łatwych nie należą, ale jeśli dokonuje się wyboru samodzielnie i zgodnie z własnymi zainteresowaniami, tzn. jeśli nie idziemy na studia, bo koledzy wybrali ten kierunek, bo biotechnologia jest modnym kierunkiem, bo po zakończeniu nauki znajdziemy pracę, to uwierzcie mi, dacie radę.
Mi osobiście, studiowanie na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie tak się spodobało, że od października 2013 roku rozpoczęłam na tym Wydziale studia doktoranckie. Decyzję o dalszej nauce podjęłam świadomie i zgodnie z tym co podpowiadało serce. Wiem, że czekają mnie jeszcze cztery lata zarówno nauki, jak i pracy w laboratorium, ale również czeka na mnie szansa dalszego rozwoju naukowego i wiele możliwości m.in. kontakt z naukowcami z najlepszych uczelni i wyjazdy do zagranicznych ośrodków. Dlatego wierzę, że możliwość zdobycia tej ogromnej wiedzy wynagrodzi wszelkie trudności i na pewno nie zrezygnuję.
Właściwie tematem moich badań jest epigenetyka. Można powiedzieć znowu, co to za „tajemnicze słowo” ? Otóż, epigenetyka to dziedzina nauki zajmująca się badaniem „drugiego kodu genetycznego”. Dalej pewnie niektórym nic to nie mówi, ale... Każdy z nas zbudowany jest z komórek, w których w postaci DNA znajduje się zapisana informacja genetyczna, np. o tym jakie białko (i kiedy) ma produkować konkretna komórka. Jednak podczas naszego życia, a właściwie, należałoby powiedzieć, nawet jeszcze podczas życia zarodkowego i płodowego różne czynniki np. długotrwały stres, nieprawidłowa dieta, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, zanieczyszczenie środowiska, a nawet zmiany klimatyczne mogą spowodować wzmocnienie lub osłabienie ekspresji genów bez zmian w ich strukturze. Konsekwencją takich zmian mogą być zmiany w produkcji ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu białek. Co ciekawe – przypuszcza się, że przyczyną wielu chorób takich, jak na przykład choroby sercowo-naczyniowe, otyłość i nowotwory mogą być zmiany epigenetyczne, które wystąpiły podczas życia naszych przodków i podczas naszego rozwoju zarodkowego. Skutki takich zmian mogą się utrwalać i występować w następnych pokoleniach. Problem ten został dostrzeżony w Europie i od listopada 2012 roku powstała nowa inicjatywa Cooperation in Science and Technology, The Domain Food and Agriculture (COST FA 1201) pt.: „Epigenetics and Periconception Environment – Periconception environment as an epigenomic level for optimising food production and health in livestock”, której członkiem jest między innymi mój opiekun naukowy, dr. hab. Anita Franczak, prof. UWM. Widzimy, że epigenetyka jest „raczkującą” dziedziną wiedzy, ale wartą poznania, bo czyż nie chcemy poznać "przyszłości", która nie jest zapisana w genach…
Gorąco zachęcam do studiowania na Wydziale Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie nie tylko po to, aby zdobywać wiedzę i umiejętności, ale także po to, aby poznać nowych przyjaciół, poczuć atmosferę studenckich Juwenaliów – jedynych takich – i najlepszych w Polsce i po to, aby rozwijać swoje zainteresowania sportowe, artystyczne i te najważniejsze – naukowe.
Kamila Zglejc
doktorantka w Katedrze Fizjologii Zwierząt
Wydział Biologii i Biotechnologii
UWM w Olsztynie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz