Szkolenie odbędzie się 8 lipca 2013 roku w siedzibie Instytutu przy ulicy Tuwima 10 w Olsztynie, od godz. 9:30. Rejestracja od godz. 9:00.
Program warsztatów:
- 09:00 - 09:30 Rejestracja, poczęstunek
- 09:30 - 09:40 Powitanie gości
- 09:40 - 10:20 dr Adam Macierzanka, Institute of Food Research, Norwich Research Park, Colney, United Kingdom, "Transport of microparticles and bacteria in the intestinal mucus"(Transport mikrocząstek i bakterii w wartstwie śluzowej jelita)
- 10:20 - 11:00 prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska, Kierownik Pracowni Immunologii Zakładu Patologii, Instytut "Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka", Warszawa, "Czy probiotyki mogą zahamować marsz alergiczny?"
- 11:00 - 11:15 Przerwa kawowa 11:15 - 11:55 dr Laparra, J.M., Institute of Agrochemistry and Food Technology, Spanish National Research Council (CSIC), Valencia, Spain, "Wheat allergens in the development of celiac disease and influence of gut microbiota on their action" (Wpływ mikroflory jelitowej na alergeny pszenicy i ich znaczenie w rozwoju celiakii)
- 11:55 - 12:35 dr n. med. Wojciech Marlicz, Katedra i Klinika Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Szczecin, "Rola mikroflory jelitowej w patogenezie choroby trzewnej – implikacje terapeutyczne"
- 12:35 - 13:15 dr hab. n. med. Marcin Moniuszko, Klinika Alergologii i Chorób Wewnętrznych na Uniwersytecie Medyczny w Białymstoku, "Czy komórki macierzyste odgrywają rolę w patogenezie zapalenia alergicznego?"
- 13:15 - 13:40 Lunch 13:40 - 14:10 dr hab. Piotr Kołakowski, Danisco Sp. z o.o, Olsztyn, "Żywe i inaktywowane bakterie kwasu mlekowego – uregulowania prawne, znaczenie w żywieniu oraz w medycynie ludzi i zwierząt"
- 14:10 - 14:50 dr hab. Barbara Wróblewska prof. nadzw., Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, Olsztyn, "Ocena występowania alergii pokarmowej w województwie warmińsko-mazurskim w aspekcie immunologicznych, genetycznych i mikrobiotycznych uwarunkowań"
- 14:50 Dyskusja podsumowująca Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Iwona Kieda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz