środa, 7 grudnia 2022

Dlaczego organizujemy nasz kiermasz ciast? cz. 2.



Poprzedni post pomógł nam zauważyć, że jeziora mazurskie nie są w dobrej kondycji. Co za to odpowiada?
 
Duży wpływ na stan jezior mają zanieczyszczenia biogenne. Związki te są niezbędne do rozwoju żywych organizmów. Podstawowymi biogenami są związki azotu i fosforu, a ich nadmiar w jeziorach prowadzi do procesów eutrofizacyjnych, szczególnie dla nich niekorzystnych. Biogeny powodują zwiększenie intensywności wzrostu fitoplanktonu, a ten z kolei ogranicza dostęp światła do głębszych partii jeziora, odbierającym tym samym możliwość fotosyntetyzowania przez rośliny naczyniowe
znajdujące się w tych partiach. Eutrofizacja prowadzi do zamierania wodnych organizmów, zmniejszenie ilości tlenu i przezroczystości wody.
 
Co szczególnie doprowadza do zasilania jezior w biogeny?
• ścieki komunalne i przemysłowe, nawozy rolnicze
• używanie detergentów zawierających biogeny podczas przebywania w wodzie lub blisko brzegu (kąpiele i mycie naczyń)
• załatwianie potrzeb fizjologicznych blisko brzegu jeziora
• erozja linii brzegowej
• silnie rozwinięta turystyka – co równa się dużej ilości odpadów pozostawionych na brzegu lub w samym jeziorze

Dlaczego tak jest? Głównym powodem jest brak świadomości ekologicznej wśród użytkowników jezior oraz brak szybkich i zdecydowanych rozwiązań systemowych. Naszym celem jako studentów jest więc edukacja środowiskowa, bez której nie ma podstaw do poprawy stanu naszych jezior
mazurskich.
 
Więcej o zanieczyszczeniach jezior możecie dowiedzieć się w artykule Pana Profesora Stanisława Czachorowskiego
https://www.zeglarstwojesteko.pl/post/sk%C4%85d-si%C4%99-bierze-zanieczyszczenie-jezior

Magdalena Stawicka

więcej o akcji Jeziora na słodko na Facebooku: https://fb.me/e/23gE43HVP


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz