Stokrotka pospolita (Bellis perennis) i mniszek pospolity (Taraxacum officinale s.l.), fot. G. Fiedorowicz |
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) spotykany nie tylko w ogrodach ale i w zaroślach, przydrożach, na łąkach czy skrajach pół. Jadalne są młode liście oraz wierzchołki pędów z kwiatami. Mają bardzo intensywny smak. Można wykorzystać go jako przyprawę do mięs i zup. W Polsce był dodawany do potraw z ziemniaków i pasternaku. Na właściwości lecznicze – przy schorzeniach żołądka, nerek czy przy astmie. Ma działanie przeciwzapalne, ściągające i żółciopędne.
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) – jadalne są zarówno liście (szczególnie polecane są młode) jaki i kwiaty. Stokrotek można używać do sałatek, zup, zapiekanek czy dekoracji deserów, tortów, kanapek. Jadalne są również odmiany ogrodowe. Ziele stokrotki wykazuje działanie przeciwgorączkowe, wykrztuśne, moczopędne i wzmacniające.
Mniszek pospolity (Taraxacum officinale s.l.) – najsmaczniejsze są młode kwiatostany o słodko-gorzkim ziołowym smaku. Nadają się one do sałatek, można je również smażyć w cieście lub przygotować z nich syrop czy miodek majowy. Młode liście jadalne są na surowo lub po obróbce termicznej. Z korzenia tradycyjnie wyrabia się napoje kawopodobne i gazowane. Mniszek na właściwości żółciopędne, moczopędne, odtruwające i poprawiające trawienie – stosowanie niewskazane przy niedrożności dróg żółciowych . Kwiaty w medycynie ludowej były wykorzystywane do łagodzenia napięcia przedmiesiączkowego i regulacji miesiączkowania. Zalecane były też na wzmocnienie płodności u mężczyzn.
Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) spotykany głównie w lasach, występuje również w parkach, zaroślach, na przydrożach. Jadalne (tylko na surowo, gotowane są gorzkie) są młode listki i szczytowe pędy z kwiatami. Jak nazwa sugeruje ma on smak i zapach czosnku. Doskonały jako dodatek do sałatek, twarożku czy pesto. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, żółciopędne, rozgrzewające i przeciwbakteryjne.
Jasnota biała (Lamium album) zwana potocznie głuchą pokrzywą. Jadalne są młode licie (podobne właściwości odżywcze jak u pokrzywy) oraz białe kwiaty (ciekawy dodatek do sałatek). Jako surowiec zielarski suszone kwiaty mają działanie uspakajające, ściągające, wykrztuśnie, przeciwzapalne, moczopędne oraz na dolegliwości kobiece.
Grzegorz Fiedorowicz
CDN.
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea), fot. G. Fiedorowicz |
Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata), fot. G. Fiedorowicz |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz