![]() |
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) i mniszek pospolity (Taraxacum officinale s.l.), fot. G. Fiedorowicz |
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) spotykany nie tylko w ogrodach ale i w zaroślach, przydrożach, na łąkach czy skrajach pół. Jadalne są młode liście oraz wierzchołki pędów z kwiatami. Mają bardzo intensywny smak. Można wykorzystać go jako przyprawę do mięs i zup. W Polsce był dodawany do potraw z ziemniaków i pasternaku. Na właściwości lecznicze – przy schorzeniach żołądka, nerek czy przy astmie. Ma działanie przeciwzapalne, ściągające i żółciopędne.
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) – jadalne są zarówno liście (szczególnie polecane są młode) jaki i kwiaty. Stokrotek można używać do sałatek, zup, zapiekanek czy dekoracji deserów, tortów, kanapek. Jadalne są również odmiany ogrodowe. Ziele stokrotki wykazuje działanie przeciwgorączkowe, wykrztuśne, moczopędne i wzmacniające.
Mniszek pospolity (Taraxacum officinale s.l.) – najsmaczniejsze są młode kwiatostany o słodko-gorzkim ziołowym smaku. Nadają się one do sałatek, można je również smażyć w cieście lub przygotować z nich syrop czy miodek majowy. Młode liście jadalne są na surowo lub po obróbce termicznej. Z korzenia tradycyjnie wyrabia się napoje kawopodobne i gazowane. Mniszek na właściwości żółciopędne, moczopędne, odtruwające i poprawiające trawienie – stosowanie niewskazane przy niedrożności dróg żółciowych . Kwiaty w medycynie ludowej były wykorzystywane do łagodzenia napięcia przedmiesiączkowego i regulacji miesiączkowania. Zalecane były też na wzmocnienie płodności u mężczyzn.
Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) spotykany głównie w lasach, występuje również w parkach, zaroślach, na przydrożach. Jadalne (tylko na surowo, gotowane są gorzkie) są młode listki i szczytowe pędy z kwiatami. Jak nazwa sugeruje ma on smak i zapach czosnku. Doskonały jako dodatek do sałatek, twarożku czy pesto. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, żółciopędne, rozgrzewające i przeciwbakteryjne.
Jasnota biała (Lamium album) zwana potocznie głuchą pokrzywą. Jadalne są młode licie (podobne właściwości odżywcze jak u pokrzywy) oraz białe kwiaty (ciekawy dodatek do sałatek). Jako surowiec zielarski suszone kwiaty mają działanie uspakajające, ściągające, wykrztuśnie, przeciwzapalne, moczopędne oraz na dolegliwości kobiece.
Grzegorz Fiedorowicz
CDN.
![]() |
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea), fot. G. Fiedorowicz |
![]() |
Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata), fot. G. Fiedorowicz |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz