piątek, 29 maja 2020

Iglaste w kuchni - sezon na syrop z pędów sosny


Sosny (Pinus sp.) to jedne z najczęściej spotykanych u nas drzew iglastych. Warto wiedzieć, że sosna swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza m.in. żywicy i olejkom eterycznym. Ponadto pędy sosny zawierają: alkohol koniferylowy, flawonoidy, garbniki i duże ilości witaminy C. W olejku sosnowym znajduje się m.in. borneol, limonen i α- i β-pinen. Sosna wykazuje właściwości bakteriobójcze, wykrztuśne, przeciwskurczowe, przeciwzakrzepowe, rozgrzewające i moczopędne. Należy pamiętać aby nie przesadzić z spożyciem przetworów z sosny. Na szczęście bardzo silny smak powoduje, że sosna jest jedynie dodatkiem do różnorodnych przetworów.

Co można zrobić sosny? Prawie wszystko 👨‍🍳

Pączki zimowe mogą być żute jak guma do żucia (odświeżają oddech) lub wykorzystane do przygotowania syropu czy nalewki. Szyszki męski (kwiatostany męskie) można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Najlepsze są pojedyncze szyszeczki oddzielone od pędu. Można z nich zrobić syrop lub zalać rozpuszczona czekolada i jeść jako zdrowotne czekoladki.

Młode pędy idealne są do wyrobu syropu sosnowego a pozostałości idealnie nadają się na nalewkę. Można tez z pędów przygotować ocet sosnowy.

Igły sosny są bogate w witaminę C, mogą być wykorzystane do aromatyzowania cukru lub soli. Można z nich przygotować herbatkę, syrop, ocet lub nalewkę. W czasach głosu sproszkowane igły były dodawane do wypieku chleba.

Młode szyszki (zielone) są jeszcze miękkie i można z nich zrobić syrop, nalewkę czy ocet. Nadają się również do przygotowania pesto (z listkami rzodkiewki i orzechami włoskimi) lub do marynowania.

Podobne właściwości ma również świerk. Smacznego.

Grzegorza Fiedorowicz




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz