poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Z ogrodu do garnka… czyli kolejna porcja smakołyków prosto z ogrodu

Liliowiec (Hemerocallis sp.), fot. G. Fiedorowicz

Kolejna porcja roślin o jadalnych kwiatach, które rosną w naszych ogrodach.

Liliowiec (Hemerocallis sp.) jest często spotykany w naszych ogrodach. Dziko rosnące liliowce możemy spotkać w Południowej Europie i Azji, gdzie jest specjałem kuchni chińskiej. Jadalne są wyrośnięte pąki kwiatowe oraz płatki już otwartych kwiatów. Mają one smak przypominający słodkie szparagi z lekko cebulowym posmakiem. Najlepiej spożywać je przegotowane: smażone, duszone, gotowane lub marynowane. Pasują dobrze do mięs, zup. Marynowane pąki liliowca można czasami kupić w sklepach z egzotyczna żywnością. Warto pamiętać, że świeże kwiaty mogą powodować pewne dolegliwości żołądkowe. Jest to cecha osobnicza i dla pewności zalecane jest najpierw spróbowanie niewielkiej ilości świeżych kwiatów. Obgotowane liliowce są całkowicie bezpieczne.

Funkia (Hosta sp.) jest obecnie uprawiana głównie jako odmiany o mieszańcowym pochodzeniu, różniące się wielkością (od 5 do 240 cm) oraz ubarwieniem liści. Jadalne są młode liście (kwiecień-maj). Można je spożywać na surowo lub grillowane czy gotowane. Dla ciekawych polecam poszukanie przepisów na gołąbki zawijane w liście funkii. Jadalne są również kwiaty. Mają one smak przypominający sałatę ale z słodką niespodzianą w postaci nektaru. Można stosować je jako dodatek do surówek lub nadziewać np. twarożkiem.

Jukka karolińska (Yucca filamentosa) jest gatunkiem pochodzącym z południowo-wschodnich stanów USA. Jest to najbardziej mrozoodporny gatunek jukki, który w naszych warunkach klimatyczny z powodzeniem jest uprawiany w ogrodach. Kwiaty ze względu na dużą zawartość saponin nie nadają się do spożycia na surowo. Należy je obgotować (około 10 min.) i zlać wodę. Dopiero po takiej wstępnej obróbce można je smażyć, dusić np. z warzywami czy dodać do jajecznicy. Czasami można u nas spotkać odmiany o słodkich kwiatach (mniejsza zawartość saponin), wtedy możemy je spożywać na surowo.

Floks (płomyk) wiechowaty (Phlox paniculata) to gatunek pochodzący z Ameryki Północnej, od dawna uprawiany w naszych ogrodach. Jadalne kwiaty mają barwę od białej przez różową, czerwona, purpurową do niebieskiej, często są wielobarwne. Mają słodki smak z mocnym korzennym posmakiem. Można je zbierać od lipca do września. Kwiaty floksa nadają się jako dodatek do deserów lub sałatek. Można spożywać je na surowo.

Smacznego
Grzegorz Fiedorowicz

Funkia (Hosta sp.), fot. G. Fiedorowicz

Jukka karolińska (Yucca filamentosa), fot. G. Fiedorowicz

Floks (płomyk) wiechowaty (Phlox paniculata), fot. G. Fiedorowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz