sobota, 13 czerwca 2020

Racuchy z kwiatami


Okres fenologicznego wczesnego lata to pora kwitnienia m.in. bzu czarnego (Sambucus nigra) oraz robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia). Suszone kwiaty bzu czarnego, w zielarstwie znany pod nazwą Sambuci flos, jest stosowany samodzielnie lub w mieszankach ziołowych. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe, moczopędne i wzmacniające. Świeże kwiaty możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznego syropu (dodatek do deserów lub napojów) lub zdrowotnej nalewki. Kwiaty można też dodać do konfitur (np. truskawkowych) lub usmażyć w cieście naleśnikowym. Jadalne są również owoce (koniecznie dojrzałe). Należy pamiętać, że bez czarny jest rośliną trującą, zawierającą sambunigrynę (uwalnia ona cyjanowodór powodujący zawroty głowy i wymioty). Trujące są niedojrzałe owoce (zielone i czerwone), liście, pędy. Do wyrobu soku czy nalewki z kwiatów bzu czarnego pozyskujemy tylko same kwiaty, obcinające zielone gałązki. Gałązki te nadaję niezbyt przyjemny zapach, charakterystyczny dla liści i pędów.

Robinia akacjowa inaczej zwana grochodrzewem akacjowym lub potocznie akacją (błędna nazwa) to gatunek pochodzący z Ameryki północnej. W Polsce jest gatunkiem inwazyjnym. Jadalne są kwiaty. Można z nich przygotować aromatyczny sok, nalewkę czy konfiturę. Kwiaty można też usmażyć w cieście naleśnikowym jak racuchy. Należy pamiętać, że zdrewniałe łodygi oraz nasiona robinii są silnie trujące. Do jedzenia najlepiej oderwać od szypułek same płatki robinii.

Uwaga: zarówno czarny bez jak i robinia mogą powodować alergie.

Dr Grzegorz Fiedorowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz