(Tak było rok temu, Noc Biologów 2019) |
Warsztaty pt. Ile jest kawy w kawie i czekolady w czekoladzie? przygotowały i przeprowadzą: dr hab. Dorota Górniak; dr hab. Hanna Ciecierska z Katedra Botaniki i Ochrony Przyrody.
Na świecie mamy zasadniczo dwa gatunki kawy: arabica i robusta. Spotykamy jednak dużo mieszanek, kaw smakowych, kawy nisko drażniących oraz sposobów ich przyrządzania. Jakie są najlepsze? Kopi Luwak, Blue Mountain z Jamajki, a może najdroższa Lavazza lub Illy?
Z ziarna kakaowca Europejczycy dopiero na początku XIX w. zaczęli wytwarzać czekoladę, dzisiaj mamy wiele jej rodzajów: gorzka, deserowa, mleczna, biała, z dodatkami czy smakowe itd. – jakie są również najlepsze oraz ile jest w nich kakaowca? Zmiany klimatu na świecie powodują pogorszenie warunków uprawy kakaowców.
Dlaczego powinniśmy, a może nie powinniśmy spożywać kawy czy czekolady? - Dowiecie się na warsztatach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz