Strony

piątek, 26 czerwca 2020

Lipa (Tilia sp.) to nie lipa



Lipa (Tilia sp.) to nie lipa.

Kwitnienie lipy drobnolistnej (Tilia cordata) wyznacza początek fenologicznego lata. Dwa tygodnie wcześniej zakwita inny gatunek lipy – lipa szerokolistna (Tilia platyphyllos). To właśnie ten drugi gatunek obecnie kwitnie, roztaczając wokół przyjemny zapach oraz zwabiając okoliczne pszczoły.
Lipa od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Ma właściwości napotne, przeciwgrypowe oraz łagodnie uspokajające. Ponadto wysoka zawartość śluzów działa ochronnie i łagodząco na śluzówkę.

Co możemy jeść?

Pąki kwiatowe – mają delikatny, lekko słodkawy smak i są delikatnie śluzowate; można je jeść na surowo lub jako dodatek do różnych potraw np. duszonych, można je też marynować;

Kwiaty – najczęściej zbierane i przetwarzane (suszone); można z nich zrobić również doskonałe nalewki czy likiery, ocet, mogą służyć do aromatyzowania dań wytrawnych lub deserów;

Liście – młode, wiosenne przed stwardnieniem; są bardzo smacznym dodatkiem do sałat, kanapek; można je dusić, kisić, marynować…;

Niedojrzałe orzeszki – dawniej wyrabiano z nich słodką pastę przypominającą czekoladę; orzeszki zawierają wiele cennych składników, w tym olej o wysokiej zawartości kwasu linolowego i kwasu oleinowego;

Można spożywać również młode kiełki, pozyskiwać sok (podobnie jak z klonów czy brzozy) oraz jeść kambium, z którego kiedyś wyrabiano np. mąkę.

Smacznego

dr Grzegorza Fiedorowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz